Certificari

Important

Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord Sucursala BISTRITA

Postat la January 12, 2011

Arata toate

Istoric

Repere cronologice în evolutia energetica a municipiului Bistrita

 • 1913 Prima proba de iluminare a orasului Bistrita, prin construirea uzinei electrice proprii. Începutul fiind facut, s-au continuat lucrarile de finalizare a montarii si punerii în functiune a instalatiilor de la uzina electrica, precum si de introducere a iluminatului public în oras. În anii urmatori a început constructia de uzine electrice în alte 6 comune ale judetului.
 • 1927 Introducerea iluminatului electric în orasul Nasaud, de catre Scoala Normala de Baieti.
 • 1944 O data cu retragerea trupelor germano-maghiare, uzina electrica, alaturi de alte obiective strategice din oras, a fost aruncata în aer si distrusa în proportie de 95%. Totusi, la 20 octombrie 1944, s-a reusit alimentarea cu energie electrica a instalatiilor publice în functiune si a spitalelor militare si au început lucrarile de reconstructie a uzinei electrice.
 • 1948 Ia fiinta pe lânga Primaria Bistrita întreprinderea comunala care se va ocupa de producerea si distributia energiei electrice, distribuirea apei potabile, canalizare si salubritate. A fost montat si pus în functiune un grup de 80 CP pe motorina în localitatea Beclean.
 • 1951 A luat fiinta Întreprinderea Regionala de apa si electricitate, având în subordine si centralele electrice din judet.
 • 1952 A fost anul în care s-au facut marea majoritate a electrificarilor rurale, o data cu construirea liniilor de medie tensiune.
 • 1961 Se înfiinteaza la Bistrita Sectia de Electricitate subordonata IRE Cluj, care v-a avea atributii exclusive referitoare la producerea si distributia energiei electrice.
 • 1963 A fost construita prima linie de 110 kV pe traseul Dej-Bistrita si au fost începute lucrarile la statia de 110 kV Bistrita, care a fost pusa în functiune un an mai târziu. Pentru alimentarea cu energie electrica a zonei Nasaudului au fost construite în anul 1973 liniile de 110 kV Bistrita-Nasaud si Nasaud-Rodna, precum si statia 110/20 kV Nasaud.
 • 1967 S-a pus în functiune statia 110/20 kV Rodna, asigurându-se astfel cererile tot mai mari de energie din bazinul minier al Rodnei.
 • 1976 Aparitia unor mari consumatori de energie electrica la Beclean a impus construirea liniei de 110 kV Dej-Beclean si a statiei de 110/20 kV Beclean. În acelasi an a fost construita linia de 110 kV Beclean-Bistrita, statia de 110/20 kV Bistrita Vest (Viisoara), iar statia Bistrita a fost amplificata de la 2×25 MVA la 25+40 MVA.
 • 1979 A fost construita linia de 110 kV Bistrita-Prundu Bârgaului.
 • 1983 Sectia de distributie a energiei electrice Bistrita, care era subordonata IRE Cluj va deveni întreprindere de sine statatoare cu denumirea de Întreprinderea de Retele Electrice Bistrita.
 • 1985 IRE Bistrita va prelua Centrala Termica de zona din municipiul Bistrita cu activitatea de producere si transport a energiei termice pentru întreg municipiul.
 • 1990 Se înfiinteaza Regia Nationala de Electricitate RENEL. IRE Bistrita devine Filiala de Retele Electrice (F.R.E.) Bistrita.
 • 1998 RENEL se reorganizeaza, înfiintându-se Compania Nationala de Electricitate CONEL. Astfel, F.R.E. Bistrita devine Sucursala de Distributie (S.D.) în cadrul Filialei Electrica SA Bucuresti, cu activitate de distributie si furnizare a energiei electrice pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.
 • 2001 Prin HG nr. 1342/27.12.2001 privind reorganizarea SC Electrica SA s-a înfiintat Filiala Transilvania Nord, cu sediul la Cluj în componenta careia intra 6 sucursale de distributie: Cluj, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Zalau, Bistrita.
 • 2007 Prin HGR nr. 675/09.07.2007 are loc reorganizarea prin divizarea partiala a societatilor comerciale de distributie si furnizare a energiei electrice, filiale ale SC Electrica SA, luând fiinta SC Electrica Distributie Transilvania Nord SA, în componenta careia intra 6 sucursale de distributie a energiei electrice: Cluj, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Zalau, Bistrita.
 • 2014 Începând cu data de 04 iulie 2014, în urma derulării unei oferte publice de acţiuni nou emise finalizată cu succes, Electrica şi filialele sale, prin urmare şi Filiala Electrica Distribuție Transilvania Nord, a devenit companie listată dual, acţiunile sale fiind tranzacţionate atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe London Stock Exchange.

0263 - 929

Nu esti din Bistrita-Nasaud? Gaseste aici telefonul tau!

Intreruperi in Alimentarea cu Energie Electrica

Lucrari programate

Sesizari si Reclamatii

Opinia ta conteaza!

Aplicația APEL 112

Detalii aici!

Newsletter

Link-uri utile in Site:


Prezentare

Despre Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord

Sucursale Distributie energie electrica

Despre Sucursalele de Distributie

Serviciul de distributile energie electrica

Despre serviciul de distributie

Responsabilitate sociala